Dr. Horváth László: Volt… nincs!

Kedveltem azt a kis zöld színű pergető botot, amit ajándékba kaptam nemrég fiam egyik barátjától, aki Németországban „kukázott” és az egyik szemétgyűjtő mellett találta, mert az utolsó gyűrű alatt meg volt repedve és tulajdonosa már nem tartott rá igényt. Magam alakítottam át fenekezővé, így megváltozott formájában, az Erdélyi majorban (legkedvencebb horgászhelyünk!) sok, nem várt siker fűződött használatához. Több, tíz kiló feletti ponty és amur került a merítőhálómba segítségével, sőt még barátom is fogott vele egy 11 és fél kilós pontyot, míg én a toalettet látogattam meg és megkértem, hogy közben figyeljen az én botjaimra is.

Ám június 12-én, a kora délelőtti órákban, miután nagy kalandba keveredtem vele a major 17-es számú horgászhelyén, a kedves tó hirtelen elragadta tőlem! Aznap „csak” három olyan, kocahorgászra igencsak jellemző hibát követtem el, melyeknek ezt a kellemetlen fiaskót köszönhettem. Nem gondoltam, hogy a part közelében óriási hal fog meglátogatni. Orsóm fékje erősre volt állítva. Legfőképpen pedig zsinórom sajna ki volt kötve rövidre, mert szeretek mindig egy helyre dobálni az etetés miatt. Az esőházba húzódtam a közben megeredt esőcske miatt, de nem voltam messze botjaimtól, hogy kapás esetén reagálni tudjak. Váratlanul, ahogy szokott, vehemens kapás érkezett a kis botra, a kapásjelző hirtelen felugrott a botig. Azonnal észleletem és ugrottam, de nem volt érkezésem botomat elérni, mert a másodperc tört része alatt ugrott le az ágasról és csúszott a vízbe, hogy ott aztán eltűnjön a szemem elől. Érdekes tanulmány lehetett volna arckifejezésem közvetlen szemlélő számára, mert mimikám mindent kifejezett, amit ilyenkor érezhet az ember, bár csak Családom tagjai voltak tanúi a jelenetnek. A meglepődéssel, csodálkozással, csalódással arcomon azonnal harcba vetettem tartalék botomat és a történteken mélyen elgondolkodva folytattam a horgászatot. Közben egy mellettem elsétáló hozzáértő horgász kollégától megkaptam a jó tanácsot, hogy mit kellett volna tennem, amit készséggel el is fogadtam, bár ez már csak a jövő eseményeinek avatottabb kezelésére vonatkozhatott. Az is eszembe jutott azért, hogy mit szoktam mondani annak, aki kéretlenül adja tanácsait horgász eredményességem fokozása érdekében: „nyugodtan tanácsolhat bármit, úgy sem fogok megfogadni belőle semmit!” Ezúttal azonban olyan információ jutott birtokomba, amit ezután már mindig szem előtt fogok tartani, kiküszöbölvén azokat az elkövetett hibákat, melyeket vétettem.            

Míg idáig jutottam a gondolkodásban, nagyobbik botom kapásjelzője olyan lassan kezdett felfelé vándorolni, mint mikor a szomszéd éppen fárasztásban lévő hala beleakad a zsinóromba. Felemelve a botot, mivel az azonnal karikára hajlott, éreztem, hogy nem kis hal (feltehetően súlyosabb leső harcsa) van a horog végén. Vagy negyed órás fárasztás után kis botom fele kiemelkedett a vízből, de még elég messze a parttól. Mögötte óriási hullámokat vetett valami, amit sajnos nem pillanthattam meg, mert egy pattanás (horgom kiakadt a kisbot valamelyik részéből) és minden elcsendesedett.

Vajon leendő horgászataim során találkozom-e még nagy kalandom valamelyik résztvevőjével? A feltett kérdésre a választ csak a jövő adhatja meg!